Motivációs térkép teszt alkalmazottakon és leendő munkavállalókon

Több megoldás is létezik arra, ha az ember úgy érzi, hogy kifáradt és elkezdett megcsömörleni a munkájában: az egyik megoldás lehet a váltás, azaz, ha vagy új munkahelyet keres, vagy ha új területen próbálja ki magát.

A változás jótékony hatása azonban csak akkor valóban jó, ha az embernek ténylegesen erre van szüksége, de sok esetben azért nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, mert nem azt csináljuk, amit csinálnunk kellene, nem olyan munkakörben dolgozunk, amiben dolgoznunk kellene, vagy mert a munkahelyi környezet (munkakrülmények, vezető, csapathangulat) demotivál minket.

Ez nagyon nehéz felismerés tud lenni, de ilyenkor jó teljesen őszintének lenni magunkkal ahelyett, hogy a teljesítmény rovására menjen a motivációvesztésünk. Az is jó, ha munkáltatóként figyelünk a jelekre, ha a munkavállalóink esetében észrevesszük azt, hogy kezd elegük lenni, akkor még azt megelőzően álljunk elő valamilyen megoldási javaslattal, hogy az emberek elkezdenének kilépni a cégtől. Jó megoldás lehet az, ha a vezető a csapatot egy motiváció szakértő coachhoz irányítja, ahol kitöltet a dolgozókkal egy motivációs térképet.

A motivációs térkép rámutat, hogy a 9 fő motivátor mindegyike mennyire fontos a munkavállaló motiválása érdekében. Mindegyikünknek más a motivációs profilja, ha munkavégzésre kerül a sor, a motivációs térkép alapján három ő irányultság van, kapcsolatok, az eredményesség és fejlődés iránt motiváltak. Ha viszont egy konkrét feladatkörre keresünk jelentkezőket, akkor érdemes lehet már a felvételi előtt tisztáznia a munkáltatónak, hogy milyen típusú emberre lesz szüksége a feladatok teljesítésére. Ha ezt sikerül meghatározni, akkor a jelentkezők közül ki lehet szűrni azokat a motivációs térkép segítségével, akik hosszútávon is lelkesen fogják végezni az adott munkakör feladatait, mivel az megfelel a számára fontos motivátoroknak.